Als mensen te maken krijgen met rug- en schouderklachten dan wordt altijd gekeken naar de werkzaamheden die iemand verricht en of de werkplek wel ergonomisch ingericht is. Er wordt dan gekeken of je wel op een goede stoel met de juiste hoogte zit, uiteraard aan een bureau dat ook al perfect afgesteld is. Gek genoeg wordt bij rugklachten veel minder gesproken over de houding in de auto, en dat terwijl veel mensen elke dag opnieuw heel lang in de auto zitten. Een verkeerde houding in de auto kan dezelfde consequenties hebben als een verkeerde houding achter je bureau op kantoor. Een verkeerde houding in de auto kan behoorlijke klachten aan de wervelkolom in de rug en ook aan de schouders opleveren.

rugklachten autostoel

Uitstraling naar de benen

Steeds meer mensen krijgen te maken met klachten aan de rug, schouders en nek, klachten die vaak weer gepaard gaan met hoofdpijn. Een verkeerde zithouding is niet zelden oorzaak van de problemen. En omdat steeds meer mensen in Nederland een zittend beroep uitoefenen, is het niet zo verwonderlijk dat het aantal klachten toeneemt. Soms gaat het om kleine klachten, maar soms zijn de klachten heftiger met bijvoorbeeld uitstraling naar de benen. De belangrijkste oorzaak van deze klachten is een het aannemen van een langdurige verkeerde zithouding, iets waar overigens prima iets aan te doen is.

Verkeerde houding

Ga maar eens na hoe je zelf zit als je achter je computer zit, hoe je in de auto zit of hoe je met je tablet op de bank ligt. Je leert jezelf een bepaalde houding aan. Zo belast je zonder dat je het merkt je lichaam op zware wijze met de aan een verkeerde houding klevende klachten als logisch gevolg. Bewuster met je houding bezig zijn kan veel mensen al van lichte klachten afhelpen, al valt het niet mee om iets dat aangeleerd is zomaar even weer af te leren. Als je gewend ben altijd iets voorover te zitten, dan zul je merken dat rechtop zitten aanvankelijk toch iets heel vreemds is. Op zich hoeft een verkeerde houding nog niet zo’n probleem te zijn. Een verkeerde houding wordt wel problematisch als die houding langdurig – dus zonder actieve onderbreking- aangenomen wordt.

Bewegingsbeperking

Spieren raken overbelast en verkort als je langdurig in een verkeerde houding zit. Heb je schouderspieren die gespannen zijn, dan heeft dat weer gevolgen voor de nekwervels die te maken krijgen met trekkracht. Je geeft er vaak geen aandacht aan totdat je je hoofd helemaal niet meer (of amper nog) kunt draaien. Maar dan nog proberen mensen de klacht te camoufleren en proberen ze de beweging gewoon te beperken. En zo kan als gevolg van een opeenstapeling van factoren zomaar een ernstige bewegingsbeperking ontstaan. Klachten die het gevolg zijn van een verkeerde zithouding ontstaan nooit plotseling, maar worden ongemerkt opgebouwd tot je serieus last krijgt en er zomaar sprake kan zijn van een ernstig probleem waar je niet zomaar even weer af bent.

Ergonomische autostoelen van BCS Europe

Behalve het feit dat tussendoor bewegen en het variëren in zithouding iets is dat klachten kan voorkomen, is een goede autostoel dat zeker ook. In de auto krijgt je rug het namelijk extra voor de kiezen door krachten en trillingen die voorkomen tijdens het autorijden. Wat dat betreft is het goed eens naar de ergonomische autostoelen van BCS Europe te kijken. BCS Europe biedt autostoelen die je houding verbeteren en die geschikt zijn voor mensen die al te maken hebben met rugklachten, maar zo hebben we bijvoorbeeld ook ergonomische kantoorstoelen of racekuipen in ons assortiment. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Vraag hier een passing op locatie aan