Een gezonde zitplek voor vrachtwagenchauffeurs!

Als vrachtwagenchauffeur zit je soms dag en nacht in dezelfde stoel. Het is verplicht om elke twee uur pauze te nemen en de benen te strekken, maar dat neemt niet weg dat je als vrachtwagenchauffeur de meeste uren van de dag en nacht in een vrachtwagenstoel doorbrengt. Vrachtwagenstoelen die niet ergonomisch verantwoord zijn, kunnen zeer slecht zijn voor je fysieke gesteldheid. Daarom is het belangrijk goed onderzoek te doen alvorens een goede vrachtwagenstoel aan te schaffen. Hieronder leggen we uit wat de oorzaken zijn van de meeste fysieke klachten bij vrachtwagenchauffeurs en hoe deze te voorkomen.

Gevolgen van een slechte zithouding in een vrachtwagenstoel

Als je niet bewust met je zithouding bezig bent, ga je al snel onderuitgezakt in je vrachtwagenstoel zitten. De meeste mensen zijn het gewend om voorovergebogen te zitten met ingezakte schouders, wat klachten aan de rug, schouders en nek kan veroorzaken. Dit heeft vaak hoofdpijn tot gevolg, en soms stralen de klachten zelfs door naar de benen. Dit heeft op zijn beurt weer negatieve gevolgen op de focus tijdens het rijden. Lichamelijke klachten werken afleidend, want de fysieke staat is altijd verbonden met de mentale staat. Heb je op je vrachtwagenstoel weinig bewegingsruimte? Ook dat kan de oorzaak zijn van fysieke klachten. Je nekwervels komen vast te zitten en het wordt steeds moeilijker om je hoofd te draaien. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk tijdens het rijden in een vrachtwagen. Het moge dus duidelijk zijn dat het erg ongezond kan zijn om een verkeerde zithouding aan te nemen in je vrachtwagenstoel en ergonomische klachten kunnen dus ernstige gevolgen hebben.

Wat is een goede zithouding in je vrachtwagenstoel?

Wil je bovenstaande klachten voorkomen? Dan is het ten eerste belangrijk om een goede zithouding aan te nemen. Ga eens na hoe je in je vrachtwagenstoel zit. Probeer zo min mogelijk onderuit gezakt te zitten. Als je merkt dat je schouders hangen, ga dan rechtop zitten en zorg dat je schouders een rechte lijn met het asfalt vormen. Het kan helpen om een wekker te zetten die je er om de dertig minuten aan herinnert weer rechtop te gaan zitten. Naast de zithouding, hebben de vrachtwagenstoelen zelf natuurlijk ook een grote invloed op de fysieke staat van het lichaam.

De ergonomische vrachtwagenstoelen van BCS Europe

Welke vrachtwagenstoel je kiest, is afhankelijk van verschillende factoren. Wil jij een comfortabele en betrouwbare stoel, zonder compromissen? Dan is er de C 7000. Deze vrachtwagenstoelen zijn voorzien van luchtvering, een geïntegreerde driepuntgordel met meedraaiende gordelloop, een extra grote zithoekverstelling en een instelbare rugleuning en schouderondersteuning. Daarnaast biedt de vrachtwagenstoel extra bekkenondersteuning en lordoseondersteuning, beide verstelbaar. De leren armsteunen zijn met hoekverstelling aan te passen en het onderstel kan in een speciale uitstapmodus gezet worden. De C 6000 is een no-nonsense stoel voor alledaags gebruik. Deze is voorzien van optimaal gevormde en geplaatste schakelaars, luchtvering, instelbare verticale demping en ook instelbare bekkenondersteuning en lordoseondersteuning. Met deze vrachtwagenstoelen zijn fysieke klachten te voorkomen en blijf je als chauffeur altijd wakker en alert.

Meer weten? Neem contact op met BCS Europe via +31 (0)226 745010 of info@bcs-europe.nl

Geplaatst op 07-07-2020